2011. július 22., péntek

Általános tudnivalók a tündérekről

A tündérek nagyon is léteznek, és körülöttünk élnek. Feladatuk az Isten által létrehozott teremtési terv végrehajtása itt a Földön. Ők a kapocs a felsőbb világok és a fizikai sík között. Létezési síkjuk ennek megfelelően a legközelebb van az emberhez. Így a szellemi érzékelés első élményei is hozzájuk kötődnek - éteri látással már láthatóvá válnak az ember számára is. 

                     
                             

A tündérek elnevezései
A tündérek talán a legtöbb különféle elnevezéssel illetett "természetfeletti lények": Skóciában, Írországban  Aprónépnek hívják őket, de van még más egyéb nevük is: Régi Nép,  Jó Szomszédok és a Béke Népe. Korábban fay-nek nevezték őket, ma inkább a "fairy" megjelölést használjuk a tündérnépek többségére.

A tündérek fajtái
Amilyen sokféle az elnevezés olyan sokféle a tündér.Legismertebbek a manók, koboldok, goblinok, gnómok, trollok, elfek, szilfek vagy pixie-k.

Viselkedésük
Lehetnek szorgalmasak, félénkek, szemtelenek, de vannak köztük morcos, ellenséges fajták, akik nem szeretik az embereket.

Lakhelyük
Találkozhatunk föld alatti, tavakban, patakokban vagy tengerekben lakó tündérekkel, de a kelta tündérek jobban kedvelik a magaslatokat, esetleg a vadon mélyét, tavak partját.

Testfelépítésük
Magasságuk eltérő. Akadnak parányiak, félméteresek, 100-120 cm magasak, de embernagyságú vagy még magasabb tündérek is léteznek. Hajuk lehet vörös, barna, fekete vagy szőke, a nőké mindig hosszú, hátukra omló.

Öltözködésük
A tündérek szeretik a szép holmikat és szeretnek öltözködni. Sapkájukat tollal, ruhájukat aranycsillámokkal díszítik, fejükön gyakran viselnek drágaköves koronát. Többnyire a helyi népviseletnek megfelelő színű ruhát hordanak.



Táplálékra és alvásra egyaránt szükségük van. Könnyen megbetegednek, de akár meg is ölhetik őket.

 Szabadidő
Gyakran töltik szövéssel, fonással az idejüket. Szerveznek maguknak vásárokat, piacnapokat, lovasfelvonulásokat, kedvelik a vidám tivornyákat, vadásznak vagy sportjátékokat játszanak (szeretik pl. a jéghokit). Kedvelik a zenét és a táncot. Játszanak pánsípon, dudán, cimbalmon, tamburinon, hárfán, sípon és dobon.


Szeretik a rendet, a titoktartást és a nagylelkűséget.

Hogyan nyerhetjük el barátságukat?
Hálásak, ha az emberek friss vizet hagynak nekik, de jó szívvel fogadják a tejet, sajtot, kenyeret, de a bor és a sütemények rituális felajánlása is hozzásegít a tündérek barátságának elnyeréséhez. De kedvelik például a gyömbért is. Az áldozatot a szabadban kell elhelyezni, lehetőleg zöld növények vagy fák közelében. Azonban ne várjuk, hogy a felajánlott ételnek, italnak másnapra lába kelljen.
A hagyomány szerint a tündérek az emberi táplálék belső lényegét veszik magukhoz, a külső formát hátrahagyják.

Kapcsolatfelvételi módok
A legtöbb tündért meg lehet idézni különböző szertartások alkalmával, kérhetjük a segítségüket, parancsolni azonban nem szabad nekik, azt ugyanis nem tűrik. A tündérek szinte mindig megtorolják sérelmeiket.
Aki átnéz egy kőbe fúrt lyukon, állítólag könnyűszerrel megláthatja a tündéreket.
Úgy tartják, aki az óramutató járásával ellenkező irányban háromszor megkerül egy tündérhalmot, az megnyitja előtte kapuit.

A tündérek félelmei
Nem állhatják még a hideg vasat, nem mernek átugrani a folyóvizek fölött sem. Megijednek a sótól, csengőktől, a lópatkótól, a füttyszótól, az ujjpattintástól és a kifordított ruhától.
Nem kedvelik az orbáncfüvet, a piros verbénát, a százszorszépet, a madárberkenyét, de a legkönnyebben talán egy négylevelű lóherével tarthatjuk magunktól távol őket.

A tündérek társas viszonyban élnek, és érdekes, hogy a mondák többnyire csak tündérlányokról mesélnek, férfiakat csak nagyon ritkán emlegetnek, pedig nagy mesterei a társas kapcsolatoknak, és szívesen adnak nekünk ebben és a romantikában is tanácsot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése