2011. szeptember 27., kedd

Teameditáció


A Teameditáció a meditációnak a teaivás során gyakorolt formája. A Teameditációt bárki gyakorolhatja, kortól, kulturális és politikai háttértől függetlenül. Ez a csendes szemlélődés egy módja. Lényegében a Teameditáció során magunkba nézünk, hogy meglássuk a tudatunkat úgy, ahogyan az van, mindenféle értelmezésre vagy ítéletalkotásra irányuló erőfeszítés nélkül. Legyen a tudatunk tiszta vagy szennyezett, áttetsző vagy zavaros, mi csak tanúként megfigyeljük azt. Ha már nem ítélkezünk és vádaskodunk többé, akkor spirituálisan nyitottakká válunk, mélyebben megértjük önmagunkat, valamint fogékonyabbá válunk arra, hogy elfogadjunk másokat és az ő nézőpontjukat.

A filozófia

A tea és a teáscsésze szimbolikus jelentése:
  • A csésze a testünket jelképezi.
  • A tea a tudatunkat jelképezi.
Mint egy teával telt csésze, úgy lehet a tudatunk is tele akár egy zavaros tudat véletlenszerű gondolataival, akár egy megvilágosodó tudat makulátlan, megingathatatlan fókuszáltságával.
A kihívást az jelenti, hogy akként ismerjük fel és fogadjuk el mindkettőt, amint azok vannak, valamint, hogy tudatosítsuk a belső állapotainkat.
Megvilágosodó tudat vagy zavaros tudat… Vajon mit fogunk látni a teában?

A zavaros tudat és a megvilágosodó tudat

A zavaros tudatot olyan mentális állapotként határozzuk meg, amely telve van mindenféle véletlenszerű gondolatokkal, képekkel, hangokkal és érzelmekkel, amelyek teljesen lekötik a figyelmünket és az öntudatosságunk elvesztését okozzák.
A megvilágosodó tudat, az a tudat, amely mindig nyitott, zavartalan, határtalan, szabad és tiszta marad. Amikor a megvilágosodó tudat megjelenik, béke tölt el bennünket, a mindennapi életünk érzeteinek, vágyainak, gondolatainak és aggodalmainak ár-apálya által már el nem térülünk. Eme megvilágosodó tudat gyakorlása által végül feltárul előttünk a Megvilágosodott Tudat, a nem-kettős tudat. A nem-kettős tudat túllép minden formán, minden felfogáson.
Ezt a nem-kettősség állapotot jelképezi az üresség a csészében. A Teameditációban, függetlenül a tudatunk állapotától – legyen az akár megvilágosodó akár zavaros -, mikor kiisszuk a teánkat, meglátjuk az ürességet a csészénkben, vagy képletesen szólva: meglátjuk a tudat igaz ürességét. A kihívás az, hogy meglássuk és megtapasztaljuk ezt az ürességet, ahelyett, hogy csak az üres csészét látnánk.
A tea-ivási szertartás csendes és szabad, mégis nagyon figyelmes. Különösen jól alkalmas a meditatív tudatosság képzéséhez. Miközben a teaterem nyugodt és csendes terében elvégezzük a tea-ivás mozdulatait, aközben egyszerűen csak nézzük a tudatosságunkban felkélő tudatállapotokat. Nem a tudatosság tárgyára összpontosítunk – legyen az akár a zavaros vagy a megvilágosodó tudat -, hanem magára a tudatosságra.

A Teameditáció általános összefüggései

A Teameditáció segítségünkre lehet abban, hogy tisztábban lássuk önmagunkat és kapcsolatba lépjünk a mély spiritualitásunkal. A csendben befelé szemlélődünk, hogy meglássuk érzelmi vakfoltjainkat és árnyékainkat. Azután, ha megosztjuk ezt a spirituális tapasztalást más, a miénktől eltérő kulturális háttérrel rendelkező teavendégekkel, akkor a leghumánusabb módon teremthetünk velük kapcsolatot, miközben túllépünk az ego-teremtette, ember-alkotta határokon. Ily módon, a tea meditáció a kultúrákon átívelő kommunikáció és ellentétfeloldás eszköze lehet.


Forrás: 
http://csshungary.com/teameditacio/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése