2011. szeptember 25., vasárnap

Szent Mihály napja a néphagyományban

Úgy érzem, nekünk, magyaroknak illene tiszteletben tartani őseink hagyományait, és tanulni abból, hogy elődeink mindennapi életét átszőtte a szakralitás. Úgy gondoltam, igyekszem minden szentnek és vallási ünnepnek az egyszerű emberek életében betöltött szerepét bemutatni, hogy tanulhassunk abból, és a mindennapi munkánkhoz és a legszebb ünnepeinkhez mi is merjük kérni az égiek segítségét.


Hamarosan elérkezik Mihály Arkangyal ünnepe. Szeptember 29- én vallásos őseink is megünnepelték az égi szentet.
A következő sorokban ezeket kívánom részletezni.


Mihály arkangyal az égi seregek vezére, ő kíséri a halott lelkét a túlvilágra, és ő teszi mérlegre az elhunyt jó és rossz cselekedeteit.Elődeink nem véletlenül nevezték el a hordozható ravatalt, Szent Mihály lovának. Manapság már csak Erdélyben láthatunk ilyet, ezért álljon itt egy fénykép róla, ami a kolozsvári Házsongárdi temetőben készült Szent Mihály lováról.


                                                


 Mivel Mihály neve a halottakkal kapcsolatos, temetőkápolnákat, csontkamrákat neveztek el róla. A régi városkapukat is szívesen ajánlották védelmébe. 


Szent Mihály napja az egész magyar nyelvterületen a gazdasági év nevezetes fordulópontjának számított, és a pásztorszerződéseknél nagy szerepet játszott. A pásztorok a Szent György-napkor kihajtott állatokat ezen a napon hajtották be ismét a faluba, és ekkor számoltak el. Egyes helyeken ezen a napon fogadták fel a pásztorokat is, akik reggel a templom körül gyülekeztek. Ők is tudták, hogy munkájukra Isten áldását és Szent Mihály védelmezését kell kérni. Miután a szentmisén megkapták a pap áldását a munkájukra és a következő gazdasági évre, felkeresték leendő gazdáikat, ahol ünnepi lakoma és áldomás mellett kötötték meg az új szerződéseket.

Időjósló nap is Szent Mihály: "ha a juhok és a disznók összefekszenek Mihály-nap éjjelén,
 akkor kemény tél várható. Ha a fecskék még nem mentek el, karácsonyig enyhe időre lehet számítani, nem lesz fagy, viszont, ha Mihálykor megdördül az ég, akkor kemény lesz a tél" - tartotta a népi jövendölés.
És egy népi mondóka, amely ugyanezt igazolja:

Amilyen az Egyed-nap,
olyan az egész hónap.
Az időt Kisasszonynapja,
négy hétre előre szabja.
Mihálykor az észak s keleti szél,
sok havat és kemény telet ígér.

E napra női munkatilalom is vonatkozott. Azt tartották, hogy aki ilyenkor mos, annak kisebesedik a keze, ha pedig ruhát tereget, egész évben dörögni fog a háza felett az ég.


 Általában e nappal kezdődött a kukoricatörés, és egyéb őszi munkák. "Áldott a Szent György, átkozott a Szent Mihály!" - sóhajtották ilyenkor már a hajdani gatyás atyafiak a közelgő nemszeretem napokra gondolva, búcsúzkodván a két jeles dátum között eltelt, mezítlábas nyáridőtől.


Kezdődött viszont a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta. Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott.


                                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése