2011. július 26., kedd

Az ír tündérek fajai

Aki szeretné megtudni, hogy az ír nép tündérmeséiben milyen lényekkel lehet találkozni, és hogy néznek ki, Nekik ajánlom ezt a bejegyzést.

 

 A Barna Manók kb. egy méter magasak, barna ruhát viselnek. Az arcuk is barna, hajuk pedig meglehetősen kócos. Felelősséget vállalnak annak a háznak a rendjéért, ahol laknak. Éjszaka előjönnek, és elvégzik a félbemaradt házimunkát. Az áldozatok és a jutalmak elijesztik őket, de elvárják, hogy kint hagyjanak nekik egy kis tejet, tejszínt vagy süteményt. Nem kedvelik a papokat, a sérelmeket pedig kegyetlenül megbosszulják. Amolyan sértődékeny és büszke kis házi manók.

 

"Tündérlány". Kapcsolatban áll bizonyos családokkal. Ha a család egyik tagja haldoklik, a többiek sírni hallják a bensit.

A Coblynauk bányaszellemek, hasonlítanak a kopogtatókhoz. Magasságuk fél méter, úgy öltöznek, mint a bányászok. Bár csúnyák, szellemesek és kopogtatnak, mikor gazdag telért találnak.


A Dombok Népe elnevezés alatt a zöld halmok alatt élő tündérek Angliában.


Fákban, főleg tölgyfákban lakó szellemek a driádok. A druidák gyakran tőlük kértek tanácsot. A makkgubacsot a druidák Kígyótojásnak nevezték, és sok bájolásukhoz felhasználták.

Az Elfek nevét gyakran hallhatjuk.  Ők Anglia csapatokban járó tündérei. Skóciában két udvartartásuk van: a Seelie és az Unseelie. Az elflövés olyan betegség vagy fogyatékosság, melyet a néphit szerint az elfek nyilai okoznak.


                                                 

Goblinok/Hobgoblinok

Eredetileg így hívták az összes apró, de barátságos barna manót.

Koboldok

A föld alatt élnek, és ők őrzik a föld kincseit. Jól bánnak a fémekkel, kardok és mellvértek készítésében egyenesen verhetetlenek.

Kopogtatók

A bányászok iránt jóindulattal viseltető bányaszellemek. Ott kopogtatnak, ahol gazdag telér húzódik. Buccának is nevezik őket.

Seelie Udvari Népe

Csapatokban járó tündérek. Az emberekkel jóindulatúak, bár a sértéseket ők is megtorolják legyen akármilyen apró is.

Sluagh/A Sereg

Fel nem oldozott halottak népe, ők a pogány ősök. A legfélelmetesebbek a skót felföld tündérei közül.

Sidhe

Tündérek föld alatti lakhelyei, őket magukat is így nevezik. Csodálatos föld alatti birodalmat rejtenek magukban e tündérdombok.

Tenger Népe

Ők a sellők, vízitündérek. Deréktól felfelé emberi alakúak, halfarkuk van. Éneküknek a halászok képtelenek ellenállni, így a sellők gyakran csábítják őket halálba. Ír megfelelőjük a Murdhuacha (maru-cse), vagyis hableányok.

Tylwythteg/Tündércsalád

Walesben leggyakrabban így hívják a tündéreket. Ha valaki a kedvükben akar járni, Bendith Y Mamauként emlegeti őket (áldott legyen az anyja neve).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése