2011. szeptember 20., kedd

Alvás és meditáció

 


Az emberi elme olyan, mint egy háborgó óceán. De ha a vihar elül, elcsendesedik maga a víztükör is. A meditáció pedig nem egyéb, mint az elcsendesítés gyakorlati módszere.
A meditáció nem egyéb, mint összeszedettség. Összegyűjtése mindannak, amit alapvetően elvesztegettünk: erőnek, energiának, figyelemnek. A meditálás folyamatában a gyakorlónak először meg kell tanulnia figyelmesnek, összpontosítottnak, energikusnak, majd erőteljesnek lennie. Ez nem megy egyik napról a másikra. Ezért van, hogy a meditációnak minden hagyományban fokozatai vannak.



Bizonyos mennyiségű kozmikus energiához hozzájutunk mély alvás során és a teljes csendben. Ezt használjuk mindennapjainkban a látáshoz, beszédhez, érzékeléshez. Ha azonban alváskor nem jutunk elég energiához, jogosan érzünk fáradtságot, feszültséget, ez stresszhez vezethet.  A kozmikus energia felvétele fog elvezetni egyre nagyobb tudatossághoz. A lecsökkent kozmikus energia, pedig csak meditációval pótolható.

Alvás és meditáció

Az alvás akaratlan meditáció. A meditáció tudatos alvás. Az alvás során tudunk energiát befogadni. A meditáció, pedig nem más, mint tudatunk utazása saját világunkba. A testtől az elméhez, az elmétől az értelemhez, az értelemtől önmagunkhoz, és azon túl...
A meditációban meg kell ismernünk tudatosan testünk működését, majd értelmünk működését, a nézést, a beszédet, a gondolkodást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése