2011. július 27., szerda

Tündérek és neveik

Aine – Tündéristennő, Fennine nővére, Egogabal, a Tuatha Dé Danann egyik királyának lánya. Desmond earl-je beleszeretett, amikor meglátta Aine-t Lough Gur mellett üldögélni. Elrabolta és feleségül vette. Az ő fiuk volt earl Fitzgerald.
Desmond earl-jének egy tabut kellett megtartania. Nem volt szabad semmin sem meglepődnie, amit a fia tesz. Ám egyszer megszegte a fogadalmat, amikor meglátta fiát amint egy üvegből ugrál ki-be. Ekkor fia vadliba képében elmenekült, Aine pedig eltűnt Knock Aine-be.
Arkan Sonney - A Man szigetén élő tündér disznók, azaz szerencsemalacok. Szerencsét hoznak, ha valaki el tudja őket fogni.
Aughisky - Az ír Each -Uisge megfelelői.
Awd Goggie – A Bogie egyik fajtája. Elvarázsolt erdőkben, gyümölcsösökben él, és gyermekeket rabol. Az okos gyerekeknek távol kell maradniuk ezektől a helyektől nehogy elvigye őket az Awd Goggie.
Banya (Hag) - A Brit szigetek ősi istennője, aki a Holddal hozható összefüggésbe. A háromarcú holdistennő harmadik aspektusa, a fogyó holdnak felel meg. A népmesék öregasszonya, aki segítséget nyújt azoknak akik megérdemlik.
Banshee – Ír halálszellemek, általában női alakban jelentkeznek. A skótok Bean -Nighte néven nevezik őket. Hosszú hajuk van, zöld ruhát és szürke köpenyt viselnek. Szemük vörösen izzik a folytonos sírástól. Kiáltásuk halált hoz arra, aki meghallja.
Barguest - Egy szarvakat viselő, nagyfogú, karmos, tüzes szemű Bogie féle. Sok formát fel tud venni, de általában bozontos, fekete kutyaként jelentkezik. Ha valami híres személy hal meg, a Barguest végigvezeti az összes üvöltő kutyát az utcákon.
Bauchan - Szintén egy Bogan-féle, a Hobgoblinok fajtájából. Mint a legtöbb tündér, nagyon szeretik a trükköket. Néha veszélyesek, néha segítőkészek, ahogy a kedvük tartja.
Bean-Nighe - A Banshee egyik elnevezése. Az ír és a skót folyók, patakok mellett gyakori. Ő mossa azoknak az embereknek a vérfoltos ruháit, akik hamarosan meghalnak. Azoknak a nőknek a szellemi, akik szülés közben haltak meg. Addig kell mosniuk amíg meg nem halnak.
Bean-Tighe – Jóságos, nagymamaszerű teremtmények. Elvégzik a mindennapi házimunkát és vigyáznak a gyermekekre, amíg tejet és süteményt adnak nekik fizetségül.
Bendith y Mamau - Carmarthenshire-ben (Wales) a tündérek elnevezése. A név jelentése Az Anya Áldása. Ezt a kifejezést az átkok elleni védekezésül használják.
Black Annis - Egy kannibál banya.
Bodach – Egy Bugbear, vagy Bug-A-Boo. A kéményeken lecsúszva elrabolja a csibész gyerekeket.
Boggart - A gonosz Brownie-k.
Bogie - Egy általános név a különböző goblinfajtákra, akik bármilyenek lehetnek: a gonosztól egészen a jóindulatúig.
Bogles - A goblinok egyfajta megjelenési formája. Csak a hazugokkal és a gyilkosokkal szemben követik el gonosztetteiket.
Brown Man of the Muirs - A vadállatok védelmezője.
Brownie - Apró, bozontos, ráncos, barna bőrű kis teremtmények. Vagy meztelenek vagy rongyos, barna ruhácskákban járnak. Szeretnek házakba beköltözni, amikről azután gondoskodnak. Éjszaka elvégzik a munkákat, elrendezik a szarvasmarhák és jószágok dolgát. Ha lusta szolgáló van a háznál, őt bosszantják. Minden Brownie elvárja a tejszínt, a tejet és a mézes süteményt. Nem szabad ruhát és túl sok ételt előlhagyni, mert ezt támadásnak veszik és elhagyják a házat. Gondoskodni kell róluk, nem kritizálni a munkájukat. Amikor egy paraszt kritizálta a kaszálást, akkor a brownie az egész termést bosszúból feldobta egy sziklaszirtre.
Bwca - A brownie walesi fomája. Hajlamosak hisztizni, ha kritizálják a munkájukat. Megvetik a pletykákat és a nagyorrú embereket.
Cannered-Noz - A Bean-Sidhe breton formája.
Churn Peg és Melch Dick - Egy tündérpáros, akik féltékenyen őrzik a mogyorót és utálják a lusta embereket. Gyakran XV. századi paraszti ruhákba öltöznek.
Cluricaun – Amikor befejezte a munkáját, leprechaunná változik. Borospincéket fosztogat és birkákat, juhokat kínoz azzal, hogy rajtuk lovagol fel és alá a holdfényben.
Coblynau – Walesi bányatündérek, olyanok mint a Knockerek. Jó jelnek számít, ha valaki találkozik velük, mivel ahol ők bányásznak, ott vannak a jó érclelőhelyek.
Corrigan - Éjjel gyönyörű szűzként, nappal ronda banya képében jelentkezik. Azt a napot várja, amikor egy ember beleszeret és követi őt a nappalba. Ekkor végleg asszonyi formát ölthet.
Daoine Maithe - A Jó Emberek népe, akik jelen voltak a Bibliai értelemben vett bukáskor, de nem buktak el és azóta is várják az üdvözülést. Ebből kifolyólag nem lehet tudni pontosan, angyalok vagy tündérek-e valójában.
Daoine Sidhe - A Tuatha Dé Danann elnevezése, miután Mil fiai a föld alá, a tengerek mélyére és a távoli nyugati szigetekre űzték őket Írországból. Királyuk Finvarra, akinek a Knockma domb alatti tündérkastélyban van a székhelye. Nagy fidchell játékos, még egy ember sem tudta megverni ebben a játékban. Nagyon szereti a nőket, gyakran rabol magának asszonyt az emberi világból. Népe nagyon szeret hurling-meccset játszani, ami átmenet a gyeplabda és a rögbi között.
Dombi Emberek - Angliai tündérek, akik zöld földhalmokban élnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése